Биометричната сигурност стига нови, по-дълбоки нива


За пореден път се убеждавам, че просто няма граници за технологичния гений. Списъкът с не дотам полезни, но за сметка на това остроумни, оригинални, любопитни или просто забавни джаджи сигурно е безкраен, но тези, които освен притежаването на гореспоменатите качества могат да вършат и някаква “смислена работа”, май не са чак толкова много. И ако доскоро личната ми класация за такива “технологични нелепици” се оглавяваше от неща като “Bluetooth вибраторът”, който може да се управлява с SMS-и, и “детекторът на сексуална ориентация”, то от днес имам нов фаворит. А за него определено си заслужава да се драснат няколко реда.
(б.р. Но ако се обиждате лесно или не обичате да четете “страхотии”, по-добре спрете дотук.)

Става въпрос за новаторска система за биометрична сигурност, която буквално скрива топката на устройства за четене на пръстови отпечатъци, сканиране на ретината, лицево разпознаване и пр. В сравнение с биометрията на компанията Proberect Corporation те са си като безобидна разходка в парка, тъй като изобщо не могат да стигнат до “дълбините”, изследвани от изобретението на последната. А ако от приложената картинка вече не сте си направили извода за какво иде реч, ще ви кажа – да, това е “ректална сонда”, най-новото постижение в сферата на сигурността, за което научих от www.bbspot.com. Колегите цитират изпълнителния директор на Proberect Алън Къмингс, който обяснява принципа на действие и достойнствата на новата система:
“Както е показвано в безброй филми, системите за пръстови отпечатъци или сканиране на ретината могат лесно да се излъжат чрез восъчни матрици или чрез отрязаната глава на някой от служителите (б.р. цитирам без изменения и съкращения), но ректалното сканиране е почти невъзможно за фалшификация. Вътрешността на всеки ректум има уникален модел, който е по-сложен от пръстовите отпечатъци, а като се има предвид, че ректумите са по-трудни за вадене, отколкото очите, да речем, нашата система е и по-сигурна”. Според Къмингс, процедурата по … хм … автентификация, също е елементарна: ” След 10-минутно първоначално сканиране (!), след това просто сядаш за малко и си тръгваш”. Ако обаче сондата засече “невалидна ректална сигнатура” на някой нежелан натрапник, тя “започва да вибрира и да се уголемява” (!!!!!).
Но това не е всичко – според BBSpot, системата на Proberect вече има и реално приложение в някои компании, които работят по свръхсекретни военни договори с правителството на САЩ и имат нужда от най-високо ниво на сигурност. Една такава компания е например Lockheed Martin, която е въвела решението в едно от своите съоръжения във Форт Уорт, Тексас. Както можете да се досетите, адаптацията на служителите към нововъведението не е минала без някои проблеми. По думите на цитираната от изданието Бевърли Карлтън от Lockheed, някои от работещите в съоръжението се оплаквали, че процедурата била “доста болезнена”, докато други буквално трябвало да бъдат “принуждавани” да ползват сондата. Междувременно мениджърите на Lockheed Martin предложили на служителите си да носят мини-поли и шотландски полички, “за да се ускори процеса” по … сещате се.

-----------
Няма да коментирам. Надявам се само информацията да е “партенка”, измислена от някой колега-зевзек от BBSpot (имам такива подозрения, понеже “Чичко Гугъл” не можа да ми каже нищо повече по въпроса). Ако пък е вярна, то от все сърце пожелавам на хората от Lockheed новата им система да действа безотказно.

Материалът е взет от http://blog.idg.bg
Автор: JollyRoger
петък, 24 ноември 2006, 14:12

Коментари

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото

Поддръжка и настройка на хидрофор