Поддръжка и настройка на хидрофор

Целта на поста е да обясни с прости думи и визуализации как да установите дали хидрофора ви е настроен правилно и да ви даде насоки как да го настройте ако не е. Също така ще опиша чести повреди, както и съвет как да ги поправите.


Хидрофора е изключително проста система. От едната страна идва приток на вода от другата страна излиза под по-голямо налягане, точно като водна помпа ако пренебрегнем налягането. Като добавим към водната помпа разширителен съд (не съм сигурен дали това е точният термин) и пресостат и имаме завършен хидрофор. Във вътрешността на разширителният съд има мембрана. Може да си я представите като гумена топка, с автомобилен фитил който се показва извън разширителното тяло и служи за премерване на налягането в мембраната. Хидрофора работи като мембраната е надута до определено налягане, а водната помпа нагнетява вода в останалото пространство в разширителният съд до зададеното максимум налягане в работният диапазон, след което спира работа. Това е принципа на работа на хидрофора.



Сега вече след като сте запознати с работата и устройството на хидрофора ще опиша възможни проблеми и как да ги отстраните.


Хидрофора се включва всеки път когато пусна водата


Преди да започнете да разледвате този проблем, трябва да изключите хидрофора, да спрете водата от централният кран и да източите водата от системата, като оставите кранчето отворено на поне едно място.


Проблемите мога да бъдат няколко:

Фитилът на мембраната изпуска. Може да проверите дали изпуска въздух като сложите слюнка отгоре. Решението е нов фитил. Смяната е като при автомобилът.


Ако натиснете пъпката на фитила и не излиза въздух под налягане, отново има две възможни причини:


  • Опитайте се да напомпате мембраната през фитила. Ако налягането започне да се повишава това означава, че водата в разширителният съд е изтласкала мембраната по стените на съда и няма въздух. Напомпайте мембраната до 2  psi  под минимума на работният диапазон. Обикновено работният диапазон на налягането е 30-50 psi или 40-60psi. В повечето случаи работният диапазон е описан от вътрешната страна на капачката на пресостата. Ако липсват тези данни може да тествате като е включен хидрофора и засечете на какво налягане изключва. Това ще бъде горната граница, а долната ще е минус 20 psi. Ако приемем, че работният диапазон е 30-50, тогава напомпайте до 28 psi. Това би трябвало да разреши проблема. Факта обаче, че налягането е паднало до 0 на първо място означава, че има теч някъде и е въпрос на време тази загуба на налягане да се ускори, което ще доведе до подмяна на мембраната.

  • Ако след като се опитате да напомпате мембраната налягането не помръдва и ако виждате че има теч около фитила на разширителният съд, това най-вероятно означава, че мембраната се е спукала и трябва да се подмени.


Ако има теч около мястото където разширителният съд е скачен с помпата, най-вероятно или връзката е разхлабена и/или уплътнението е за смяна.


Хидрофора не се включва изобщо


Една от възможните причини е запушен или счупен пресостат. Изключете хидрофора от захранването, спрете водата от централният кран и източете системата. Отвийте пресостата и огледайте дупчицата по средата за запушване. Ако проблема не е запушване ще се наложи подмяна. Цената на нов пресостат през лятото на 2022 година е 21 лв, нов хидрофор струва от порядъка на 350 - 550 лв и нагоре.


Другата възможност е водната помпа. В този случай на мен са ми известни само два варианта: сервиз или нова.


Настройка на хидрофор



За промяна на диапазона се използва гайката с голямата пружина по средата. Ако се навива това повишава налягането. Ако започнете с диапазон 30-50 psi и навивате леко, евентуално диапазона ще достигне до 40-60 psi. Развивайки, диапазона ще се променя към по-ниски стойности.


Винтчето с малката пружина е за регулиране на максималното налягане в диапазона или с други думи налягането при което хидрофора изключва. При затягане стойността на изключване ще се повишава, т.е. ако в момента е 60 psi, след известно затягане ще достигне до 65 psi. При отвиване съответно тази стойност ще намалява и хидрофора ще изключва при по ниско налягане.


В това видео много добре е демонстрирана настройката и става ясно дори и да не знаете английски: https://www.youtube.com/watch?v=kgIw_k_MlU8


Коментари

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото