Мароко

Планините Атлас.


Планините Атлас се разделят на три части: Висок Атлас, Анти Атлас и Малък Атлас. Общата им дължина е 2500 км и преминават през Алжир, Мароко и Тунис. Масивът отделя средиземноморското и атлантическото крайбрежие от пустинята Сахара. Най-високия връх е Тубкал (Toubkal)  - 4165 м, който е втори по големина за Африка след Килиманджаро.

Проходът Тичка (Tizi n'Tichka)


Пътят е тесен, изпълнен със звои и склонове от по няколко стотин метра, особено към върха. В момента тече строежа на нов път и тунели под планината.

Сурова среда, в която растения, животни и хора намират начин да оцеляват и да живеят.

 Модерният път е бил завършен през 1929 година. Преди това прекосяването му с камили е отнемало до 6 месеца.

 Най-високата точка на прохода.

За разлика от Маракеш, месните живеещи в планината не ти досаждат и не те гонят да купуваш от тях. Поради някаква причина ми напомниха много за родопчаните по скромното си поведение и добрия си нрав.

При преминаването на прохода внезапни промени не са рядко явление. В рамките на минути могат да се сменят няколко сезона.

Тежкия преход си заслужава за природните картини, които могат да се видят по пътя.

Анти Атлас

 Ерозията оформила два от склоновете като око и сърце.

Според нашия водач това място е рай за геолозите и съм склонен да му вярвам. Пролетните води от високите части на планината са прокопали гигантски каньон, който открива пласт по пласт различни геологически периоди.


Селището Аит Бенхаду (Ait Benhaddou)









Селището е част от защитените обекти по програмата на ЮНЕСКО. Състои се от 6 касби (Kasbah) - месната версия на нашите замъци и близо 50 ксара (Кsar) - пак вид замък но по-малък, индивидуален. Повечето от жителите му са изселени в съседното по-модерно селище с изключение на 4 семейства, които все още живеят там. Обекта често е използван за заснемането на филми, като: Гладиатор, Мумията, Принца на Персия, Бабел и други. В древноста укреплението е било една от основните точки на търговсия път от Тимбукту към Северна Африка и обратно.

Касбата Таурирт (Taourirt Kasbah)

Една от забележителностите в Оарзазате (Ouarzazate) наред с филмовите студя. В градът се намират няколко филмови студия, което му носи славата на Мароканския Холивуд. Символът на влизане в града е снимачна клапа.

Сахара

 Сахара южно от град Загора, посока Алжир. По камениста отколкото пясъчна.

 Ранна сутрин преди изгрева на слънцето.

 Върхът на една от пясъчните дюни. Въпреки, че не могат да се доближат  до пясъчните дюни от Мерзуга или тези от пустинята до Фес, тези от Загора бяха достатъчно внушителни за нас туристите.

Берберския лагер, където изкарахме ноща. 



Коментари

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото

Поддръжка и настройка на хидрофор