С каяк по р. Арда

Това лято с група приятели решихме да отидем до село Маджарово, където да прекараме 3 дни на палатки на брега на р. Арда. Както обикновенно тръгнах без никакви очаквания и преполагах, че природата ще бъде не по различна от тази в горното течение на река Арда в района на селата Арда, Момчиловци и Смилян. Веднъж пристигнали обаче осъзнах, че силно съм се заблудил. Самата река е в пъти по-голяма от това което съм виждал и невероятно чиста. Толкова чиста, че следващите няколко дена къпане, миене на лица и всякакви други дейности свързани с личната хигиена се извършваха в коритото й. Околността е по-малко планинска и по-скоро равнинна. По поречието на реката могат да се видят както залесени хълмове така и голи скали, които взимат дъха ти с красотата си.
 Голяма атракция в района са лешоядите, от които могат да се наблюдават няколко различни вида, някои от тях са белоглавия, изключително редкия египетски  и други. Освен лешоядите могат да се видят и други не по малко интересни птици, като черен щъркел, корморани (със стотици), чапли, морски орли, въртиопашки и най-различни други.
Едно от нещата, които бяхме решили да направим по време на престоя ни, беше да се спуснем по течението с каяци от село Маджарово до язовир Ивайловград.  Късмета проработи в наша полза и успяхме да осъществим плана си. Дължината на маршрута по река е 17 км (12 по суша) и отнема около 3.5 часа лежерно гребане и почивки от по няколко минути, в които се носиш по течението. Каяците се предлагат от фирма "Природа Маджарово", който могат да бъдат намерени във фейсбук, за тези които се интересуват. Същите организират спускания с рафт, когато язовирната стена при Студен кладенец е отворена. Споменавайки язовирната стена искам да вметна едно предупреждение към всички почиващи в района. Ослушвайте се за сирени и следете нивото на реката през цялото време докато сте в близост. В рамките на 10-15 минути при изпускане от язовира нивото на реката се вдига до 1.5 - 2 метра, което може да постави живота ви в опасност. Сирените са извън синхронизация към момента, доколкото разбрах от местните. Времето до приливната вълна след включването им може да варира от 15 минути до 2 часа...
Стига толкова описания за сега. Визуалана представа можете да добиете от клипа по-долу. Ако имате въпроси пишете в коментарите, стига да мога ще ви отговоря.



Коментари

Unknown каза…
Ехооооо, Марин Куртев съм и аз организирам каяците. Вече можете да ни намерите и на madzharovo.com Винаги сте добре дошли при нас! :)

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото

Поддръжка и настройка на хидрофор