Жертви на пътя - преди и сега

Искам да започна със следното, за да предотвратя всякакви недоразумения.  Едниствената приемлива статистика за жертви на пътя е 0 такива на година и всеки загубен живот е трагедия. Без значение на данните, които ще споделя всеки един от нас трябва да направи всичко зависещо от него, за да опази себе си и околните. Надявам се България някой ден да бъде сред лидерите в статистиката, като страна с най-безопасни  пътища.

В същото време искам да разсея усещането, което медиите в страна създават за абсолютен апокалипсис по пътищата. Нещо, което се прави с цел да се задържи вниманието на зрителя и поставянето му в състояние на постянен стрес.

Следните данни показват каква е тенденцията в страната през последните 40 години:

Източници: WHOStatista


Въпреки, че броят между различните източници варира леко, общото между всички тях е, че жертвите намаляват. От няколко хиляди до под хиляда през последните години.

В сравнение с останалите западно-европейски страни може да се види, че изоставаме, като жертвите на 100 000 население са 9.24, което е над средното за Европа 7, но доста под средното за света - 17. Страната е с по-добри показатели дори и от страни като САЩ (12.67), където инфраструктурата и пътната безпоасност са на много по-добро ниво.

Източници: WHO

Данните на страна, аз като гражданин на тази държава мога да кажа, че виждам промени. Да, много продължават да карат пияни, но не е толкова лесно (и евтино) да подкупиш полицай и да ти се размине. Бавно и болезнено нещата се променят за по-добро. Ако един ден имаме справедлив съд и прокуратура нещата може да се отпушат и темпото на промените да се ускори. Остава да видим. 

И не забравяте, обстановката не е толкова черна колкото я описват медиите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото

Поддръжка и настройка на хидрофор