Вътрешно осветление за гардероб със светодиоди

АКО НЯМАТЕ ОПИТ И ПОЗНАНИЯ В ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ С ТОВА. ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА ВИ !!!

Какво ви е нужно:
  • SPS трансформатор или с други думи светодиоден драйвър 12 волта, 2 ампера
  • 3 жилен флекс кабел - 0.75 или 1 мм2, за захранване на трансформатора
  • 2 жилен флекс кабел - 0.5 мм2, за захранване на светодиодите
  • лента със светодиоди
  • контакт
  • кутия за захранването
  • двойно залепваща лепенка за закрепяне на трансформатора в кутията
  • поялник
Време за изпълнение:
  • 4-5 часа
Изпълнение:

Пробийте две дупки в кутията, след това прекарайте двата кабела през дупките. Бъдете много внимателни когато пробивате дупките. Аз използвах кутия от роше бонбони и се оказа доста чуплива. Опитайте се да направите дупките колкото се може по близо до основата това определено помага. Свържете двата кабела на места им, сложете две ленти двойнозалепващо под трансформатора и го притиснете към дъното на кутията. След като се уверите, че всичко е добре завинтено и закрепено сложете капака и облепете от всички страни с изолирбанд, за да е сигурно че капака няма да се отвори неволно. Не забравяйте. че напрежението на входа е 230 волта! Веднъж приключили с трансформатора отидете и вижте къде искате да имате осветление в гардероба, вземете размери и отрежете нужнните парчета от ролката със светодиодите. Вземете балатумно ножче и отстранете силикона от клемите. След това почистете хубаво с колофон и нанесете калай на всяка една от клемите. Повторете същото с 2 жилния кабел, който ще свързва отделните ленти светодиоди. Веднъж приключили с това започнете запояването на всяка една от групите. Аз например имах една група от 3 ленти, които монтирах от двете страни и отгоре на огледалото на една от вратите на гардероба. тях ги запоих предварително и след това само ги залепих на местата им. Колкото повече успеете да запойте предварително, толкова по-лесно ще ви е после когато започнете да ги слагате вътре в самият гардероб. Когато сте готови и сте запойли всичко започнете прекарването на кабелите вътре в гардероба. В моя случай имам захранващ кабел за светодиодите който преди да стигне първата група му прекъсвам плюса прекарвайки го през ключа. От тук нататък имам само линкове между отделните ленти.
Това е накратко. Пожелавам ви успех и търпение при изпълнението. Ако имате някакви въпроси пишете и ако мога ще ви отговоря.












Допълнение от 27/01/2013


Като допълнение към коментарите от последните дни пускам и схема как да се свържат елементите при положение, че искате да използвате два ключа за две различни групи светодиоди.
Относно визията това което аз направих като подобрение и смятам че стана много добре е използването на малък размер кабелен тунел. Кабелите остават скрити и всичко изглежда много пригледно. Пожелавам успех на захваналите се.

Коментари

Анонимен каза…
Просто хорошая страничка
Анонимен каза…
Здравей. Можеш ли да кажеш откъде може да се вземе SPS трансформатор, защото много искам да сложа на моя гардероб нещо такова. И някаква идея как може да се скрие кабела за да не се вижда?
Ради Тотев каза…
Трансформатор може да купиш от всеки един голям магазин като Практикер, Баумакс и сродните им. Забелязвам напоследък, че не използват наименованието SPS, вместо това ги наричат ЛЕД драйвъри или ЛЕД трансформатор. Ако питаш консултатнтите в магазина би трябвало да те насочат към правилния. Имай впредвид че трябва да провериш предварително на какво напрежение и на какъв ток са ти диодите и да вземеш трансформатор, който да отговаря в противен случай ще ги пробиеш или няма да светят на 100%.
Относно кабелите мога да те посъветвам да използваш малък размер кабелен тунел. Получава се много добре, не се виждат никакви кабели и може да използваш капака за да залепиш самата лента със светодиодите. По принцип най-тънката част на повечето гардероби е гърбът. Може да залепиш кабелния тунел в единия ъгъл вертикално да прецениш откъде ти идва захранването и да пробиеш малка дупка 4-5 мм би трябвало да свърши работа. Веднъж приключил с окабеляването и поставил капака на кабелния тунел всичко ще изглежда много чисто и подредено. Друго нещо върху което трябва да помислиш е къде да поставиш трансформатора. Най-лесно и практично е да го поставиш отгоре. По този начин ще ти бъде лесно достъпен за поддръжка ако се наложи и ще се охлажда най-добре. Но ако това е невъзможно може да търсиш за отвор под или зад съответната мебел. Надявам се да съм ти отговорил на въпроса. Ако има още нещо не се притеснявай да питаш.
Анонимен каза…
Направих го, стана супер, обаче след като прекъсна връзката (затворя вратата) и трафа (лед драйвъра) започва да издава един много високо-тонов звук наподобяващ пищящ звук. Може ли да ми кажете защо и как да го оправя?
Ради Тотев каза…
Щом издава звук значи има проблем със самия трансформатор. За съжаление единственото което може да направиш е да го подмениш...
Анонимен каза…
А понеже искам да сложа на 3 места в гардероба - взех кабел многожичен - 0.75мм2, дали няма да е по-добре да взема драйвър на около 10А, защото ще свързвам 3 различни места и къде е по-подходящо място за лустер клемата - след трафа - ясно, но от нея ли да пусна 3те различни извода или след нея да "разчленя" кабела за 3те места? Благодаря предварително!
Ради Тотев каза…
Размера на кабела ти е ОК, може дори и 0.5 да ползваш. В никакъв случай не пускай 10 А на светодиодите, защото ще ги пробиеш всичките! Относно лустер клемата и окабеляването вариантите са много. Може да дръпнеш един до лустер клемата и от там да направиш лъч към всяка група, другия вариант е да си теглиш кабела от група до група един вид на линия а може и да комбинираш.
Анонимен каза…
Ключето е http://www.verco.be/en/components/limit-switches/63/limit-switches-toneluck-microswitches.htm Като това, мисля, че трафа не "пее" от него, защото писука само когато е прекъсната веригата, когато тече ток през него си е окей. Иначе мисля от лустер клемата да си пусна за другите две, струва ми се по-сигурно. А нормално ли е драйвъра да загрява?
пс Много благодаря за бързите и точни отговори. Супер статия и блог!
Ради Тотев каза…
Най-лесно и пригледно е да използваш 3-ка лустер клема. От едната страна ти идва захранването от трансформатора, от другата страна връзваш една двойка която да отива към ключа едното жило ще бъде захранване за ключа и ще ти бъде свързано директно с плюса от трансформатора, другото жило ще ти е обратната връзка и ще бъде свързано с плюса на кабела който отива към светодиодите - минусите съответно ще бъдат на едно място всичките. Ключа не може да е причина за свиренето на трансформатора, проблема е с елементите вътре в него - най-вероятно някой кондензатор. Относно загряването, напълно нормално е стига да може все пак да го държиш в ръката си. Радвам се, че съм от полза.
Анонимен каза…
А защо с ключа се прекъсва веригата след трансформатора, а не захранващата му верига? Така няма да пищи.
Анонимен каза…
Смених трафа, но изникна нов проблем (между другото отново същия проблем.. Не знам в кое е проблема) Свързвам 2 лед ленти - с 1 кабел, който се разклонява - към едната и към другата. Но проблема идва оттам, че когато натиснеш единия прекъсвач, гаси и двете, а когато е пуснат - светват. От къде според теб идва това? И дали не трябва някакво друго устройство - като разпределител?
Ради Тотев каза…
Силно ти препоръчвам да не прекъсваш веригата преди трансформатора, в този случай ще имаш 220 напрежение и достатъчно ток при ключа за да те убие! Особено с ключа, който ползваш(погледнах му описанието и схемата, доколкото видях клемите са открити. Пищенето на трансформатора е свързано единствено със самия трансформатор. Няма как светодиодите или ключа да са причина за това. Пробвай да подмениш със някой друг производител. Възможно е пратката за съответния модел да е с дефект. А що се отнася до работата на ключа не е ли това режима, който ти трябва на теб? Когато са отворени вратичките включва осветлението а когато са затворени гаси... Ако искаш обратния режим просто остави плюса на С или клема 2 и смени мястото на минуса на другата свободна клема NO(3) или NC(1).
Анонимен каза…
Когато е в едното крило е Окей, точно така трябва да бъде и работи. Но това е докато не свържа кабелите и с другото крило, където, ако едната врата е затворена т.е. при едното място връзката е прекъсната - прекъсва и на другото място и никъде няма ток, единствено има ток, ако и 2та прекъсвача са отворени - т.е. минава ток през тях до лед-а. А искам да са независими - когато се отвори едната врата да си светят само едните. Това ме затруднява...
Ради Тотев каза…
Ако искаш да са в 2 отделни групи светодиодите ще трябва да ги разделиш. Не може да ползваш един кабел. Добави още една лустер клема към съществуващата тройка. Вземи си захранващ плюс и за двата ключа, но плюса който ти идва обратно от втория ключ го свържи в новата лустер клема към плюса на втората група светодиоди.
Анонимен каза…
Стана, просто съм бил обърнал кабелите! Свети идеално. Благодаря ти много! Много полезна статия! И последен въпрос - как да изчисля колко ток харчи трансформатора, защото все пак той е постоянно включен?
Ради Тотев каза…
Не би трябвало да има някакво потребление освен ако няма някаква пилотна светлина, но дори и да има ще е нещо много малко като стойнст.
Unknown каза…
Здравейте , моля за информация , от къде мога да купя ключ прекъсвач , който сте показал на снимката при отваряне на вратата на гардероба да светва.
Благодаря предварително
Ради Тотев каза…
Във форума на направи си сам някой беше пуснал линк към магазин, който продава такива. Другата опция е ebay. Успех в проекта.

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото

Поддръжка и настройка на хидрофор