Краби

Краби е административния център на област Краби. Градът не разполага с плаж и повечето туристи минават през него единствено за ден, два, на път за избраната дестинация. Мястото е транспортен център и отправна точка за южните острови – Ко Джам (Koh Jum), Ко Ланта (Koh Lanta), Ко Пи Пи (Koh Phi Phi), Ко Липе (Koh Lipe) и други, също така за Ао Нанг (Ao Nang) с неговите плажове или към Панг Гна (Phang Nga)със свойте скали и популярния остров на Джеймс Бонд. От Краби също така се организират еднодневни екскурзии за редица по-малки острови в района и разходки с каяк по течението на реката с посещение на пещерите и лагуната в близкия Ао Люк (Ao Luek). Ао Нанг се намира в непосредствена близост и може лесно да се достигне със скутер. За тези, които не могат да карат или се притесняват заради обратното движение могат да се възползват от пикапите наречени сонг тоу (Songthaew), които се движат между двата града. Самият плаж на Ао Нанг е малък кошмар. Първата линия на плажа е заета от множеството хора а втората от редици с пластмасови столове последвани от десетки навеси, под които се правят масажи. Единствено в източната част на плажа може да се влиза във водата, западната  е отделена с шамадури и от там тръгват стотиците пироги за съседните острови. Може да си представите шума и лудницата, които царят! Странно от западната страна на града се намира плажа Нопарат Тара (Nopparat Thara) дълъг няколко километра в пъти по-хубав от другия и с изключение на няколкото човека абсолютно празен. В най-западната точка по време на отлив може да се достигне дори до наблизо намиращите се карстови скали и малките плажчета около тях.
Границите на област Краби.

Символа на града  - двете карстови скали в реката.

Статуя на крайречната алея на града.

Будисткия храм Уат Кею.

Предния вход на храма.



Двата дракона от двете страни на стълбите водещи към храма.

Интересна светофарна уредба в самия център на Краби.

Централния плаж на Ао Нанг.

Запазената за лодки част на централния плаж на Ао Нанг.

Безлюдния плаж Нопарат Тара със карстовите скали в единия му край.

Туристи използващи отлива за да достигнат до скалите.

"Пещерата на черепа" в Бан Бо То (Ban Bo Tho) и една от запазените рисунки датиращи от 2500 години преди Христа.

Паркинга за каяци пред "Пещерата на черепа".

Бан Бо То, който се намира в непосредствена близост до Ао Люк е една от спирките на любителите на каяка. Снимката долу: една от лагуните в бан Бо То.



Друго място за посещение в близост е храмът „Тигровата пещера“ (Tiger Cave Temple). Намира се на 10 километра от центъра на града и представлява комплекс от няколко будистки храма, единият от който е все още в строеж, и скала на върха, на която се намира още едно от местата за поклонение с конусовиден позлатен монумент и огромна статуя на Буда. До върха се стига по 1237 стъпала, като част от тях са с височината на табуретка. Най-добре е да се отиде привечер, а ако е облачно и ръми леко дъжд още по-добре. Цялото усилие обаче си заслужава, заради невеорятната гледка, която се разкрива. На юг може да се види градът заедно с реката и делатата към морето, а на запад се виждат множеството скали в района на Панг Гна. Ако се погледне директно надолу се виждат отвесни скали изникващи от джунглата, а на някои места малки езерца. Задължително трябва да се вземе вода и в началото на изкачването да се внимава с маймуните, които са доста палави и също така КРАДЦИ.








Когато не преследват туристи и не крадат, маймуните обожават да се пощят.








Кофите по пътя към върха са направени изцяло от стари гуми.

Ако катеренето не ви е много по душа на около 60 километра се намират топлите извори със малък водопад и температура на водата от 42 градуса. Идеално място за разпускане и няколко серии от водни бани. Поради всиоката темепература на водата трудно се издържа повече от 15 минути вътре. Най-доброто време да се отиде до тях е пак следобеда, когато големите организирани групи са си тръгнали. На около 7 километра от топлите извори се намира изумрудения басейн. Друга от местните забележителности и част от националните паркове. Входа е 200 бата на човек и за да се стигне до самия басейн се върви около километър и половина. Самия басейн е малко езерце със песъчливо дъно и трюкоазена на цвят сладка вода, която се стича по полегат и разлят водопад от едната страна и се оттича по скалист бряг към джунглата от другата страна. Трябва да се внимава в скалистата част, тъй като е много хлъзгава. Докато ние бяхме там една от руските туристки успя да си разбие главата, което не е точно идеално по време на почивка особено в тропическа страна, където зарастването на раните отнема двойно повече време.





На изхода от парка.


Забележителностите в самия Краби са две. Едната е будиския храм Уат Кею (Wat Kaew), a другата е двете карстови скали в реката. Престоя в града може да бъде оползотворен в набавяне на необходима екпировка или вещи, като цените в няколкото местни мола са най-ниските в района, поправка на техника ако се налага, разходка по реката и изключително вкусна и много евтина храна вечер. Цените на хотелите също са по ниски от тези на съседните курорти. Стая с климатик в центъра на града струва между 500 и 800 бата. Ние останахме в A Mansion хотел по време на първия си престой, като плащахме 800 бата за стая с климатик. Второто и третото ни посещение отсядахме в Banto Guesthouse (http://bantoguesthouse.com/) , където плащахме съответно 450 бата за стая с вентилатор и 500 бата за стая с климатик. Цената за стаята с климатик беше специална за нас понеже станахме доста близки с мениджърката. Стандартната цена е 600 бата. Ако някой попадне там и има нужда пратете и поздрави от monkey man и ще получите специални цени не само за нощувка, но и за еднодневни екскурзии, резервция за фериботи, минибусове, влакове, самолети и каквото и друго се сетите. Същата жена (името и е Яа) предлага и скутери на изгодната цена от 200 бата на ден, като всичките са нови и в много добро състояние.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Родопски диалектни думи

Памук заседнал в ухото

Поддръжка и настройка на хидрофор